PIERZGA - jest to pyłek kwiatowy składany do komórek plastra pszczelego, gdzie przechodzi proces fermentacji mlekowej. W tej postaci staje się łatwiej przyswajalny przez organizm nie tylko pszczół ale i ludzi. Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku kwiatowego ze względu na bogatszy skład, oraz łatwiejszą przyswajalność.
Właściwości: Posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i odtruwające. Polecany jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, w stanach wyczerpania psychofizycznego, w chorobach układu nerwowego. Jest niezwykle skuteczna w walce z przerostem gruczołu krokowego. W mieszance z miodem wykazuje istotnie większą skuteczność ze względu na enzymatyczność miodu pszczelego.
Przed stosowaniem produktów pszczelich należy wykluczyć alergie na stosowane produkty. W razie wystąpienia objawów alergicznych należy natychmiast przerwać kuracje.