Miód Kasztanowy pochodzi z nektaru i spadzi kasztanowca zwyczajnego i kasztana jadalnego
Barwa jest zależna od domieszki spadzi w tym miodzie. Barwa przechodzi od żółtawo – brązowej do prawie czarnej, na ogół jest to barwa ciemnobrunatna, czasem z akcentem bursztynu
Smak i aromat
W smaku miód bardzo wyrazisty i trudno go pomylić z innymi miodami. Jest słodko gorzki, ostro ziołowy
Skład
Miód Kasztanowy bogaty w sole mineralne i taniny, z wysokim udziałem fruktozy, która jest odporna na krystalizację.
Właściwości lecznicze
Miód kasztanowy korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy. Ma on zastosowanie w leczeniu żylaków, zakrzepowego zapalenia żył. Regularne korzystanie z miodu kasztanowca jest w stanie wyregulować ciśnienie krwi
Miód kasztanowy ma wysokie działanie antybakteryjne, dlatego polecany jest podczas przeziębienia i bólu gardła. Może być również z powodzeniem stosowany w leczeniu otarć, ran skaleczeń i oparzeń.
Miód ten jest bardzo skuteczne w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych układu moczowo-płciowego i nerki.
Miód z kasztanowca ma również działanie przeciwzapalne i poprawia przepływ żółci, wspomaga wątrobę oraz poprawia apetyt.
W medycynie ludowej, kasztan jest stosowany w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli i innych chorób układu oddechowego.
Kraj pochodzenia: Austria
Miód Kasztanowy pochodzi z nektaru i spadzi kasztanowca zwyczajnego i kasztana jadalnego
Barwa jest zależna od domieszki spadzi w tym miodzie. Barwa przechodzi od żółtawo – brązowej do prawie czarnej, na ogół jest to barwa ciemnobrunatna, czasem z akcentem bursztynu
Smak i aromat
W smaku miód bardzo wyrazisty i trudno go pomylić z innymi miodami. Jest słodko gorzki, ostro ziołowy
Skład
Miód Kasztanowy bogaty w sole mineralne i taniny, z wysokim udziałem fruktozy, która jest odporna na krystalizację.
Właściwości lecznicze
Miód kasztanowy korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy. Ma on zastosowanie w leczeniu żylaków, zakrzepowego zapalenia żył. Regularne korzystanie z miodu kasztanowca jest w stanie wyregulować ciśnienie krwi
Miód kasztanowy ma wysokie działanie antybakteryjne, dlatego polecany jest podczas przeziębienia i bólu gardła. Może być również z powodzeniem stosowany w leczeniu otarć, ran skaleczeń i oparzeń.
Miód ten jest bardzo skuteczne w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych układu moczowo-płciowego i nerki.
Miód z kasztanowca ma również działanie przeciwzapalne i poprawia przepływ żółci, wspomaga wątrobę oraz poprawia apetyt.
W medycynie ludowej, kasztan jest stosowany w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli i innych chorób układu oddechowego.
Kraj pochodzenia: Austria